torsdag 28 november 2024

Summan av svaren - Ekvationer

Detta är en ekvationsövning som eleverna gör i grupper på 3-4 elever. Varje elev behöver ett eget svarspapper där hen gör sina beräkningar. På katedern har jag alla uppgifter utspridda. Uppgifterna är kopierade så att varje set av uppgifter är på papper av samma färg (för att underlätta för eleverna att hitta uppgifterna). De fyra första seten har jag kopierat upp i sex exemplar (=24 elever kan jobba samtidigt med ett set), de fyra sista har jag bara fyra av (=16 elever kan jobba samtidigt med ett set).

Instruktioner:

Dela in klassen i grupper på 3-4 elever (redan detta är en bra övning för eleverna. Målet är att ha så många grupper på 4 som möjligt, men antalet får inte vara annat än 3 eller 4. Hur ska vi dela in klassen?). Varje elev har ett eget svarspapper framför sig. Uppgifterna är tänkta att göras i denna ordning (se till vänster), men det är egentligen ingen skillnad i vilken ordning seten utförs. En från varje grupp kommer efter uppgift nr 1-4 (nummer uppe i högra hörnet) i samma set (samma färg på papper och samma symbol uppe i vänstra hörnet). Om en grupp är endast tre elever så tar de alltid uppgift 1-3. Därefter funderar gruppen tillsammans på vem som ska lösa vilken uppgift. När uppgiften är vald, ringar man in numret i respektive ruta. Därefter löser man sin uppgift. Då alla i gruppen är klara adderar man svaret på lösningarna och kommer fram till läraren och kontrollerar att summan är korrekt. Om summan är rätt kan de lämna tillbaka uppgiftskorten och ta nästa set med uppgifter. Om summan är fel måste de kolla igenom sina svar och försöka hitta felet. Om de inte hittar felet brukar jag hjälpa med små ledtrådar. Uppgifterna blir lite svårare med varje set, men i varje set finns det lite variation i svårighet, så bäst är det om det är en ganska heterogen grupp som jobbar tillsammans.

Detta var otroligt (och kanske lite överraskande) motiverande för eleverna. En grupp ville t.o.m. hellre räkna vidare än ta rast!! Jag bad dem faktiskt att försöka beskriva varför de tyckte att det var så roligt. Först var svaret "det bara är roligt", men efter en stund kom det "för att uppgifterna inte är i boken". Så ibland är det inte mer än så som krävs. Dessutom tror jag att övningen är lite roligare på grund av att man ska kolla om summan man får är rätt. Det kan lite jämföras med ett escape rum där man löst ledtrådar, har en kod och ska kontrollera om man får upp låset. Man blir glad när det kommer upp (=när summan är rätt) och om det är fel, om låset inte kommer upp, måste man titta på sina lösningar och göra felsökningar. 

Kunskaper som krävs: grunderna i ekvationslösning, att förenkla då det finns ( ), ekvationer med nämnare, bråkräkning, lite decimaltal (snart kommer en light-version till denna, håll utkik!!)

Material: uppgifter, svarslappar, facit
Tidsåtgång: 45 min

 






torsdag 7 november 2024

Sjätte blixten


Här kommer ett spel som tränar att
 storleksordna decimaltal, både positiva och negativa. Spelet grundar sig på spelet 6 Nimmt. (Se till exempel här). Jag har ändrat på korten så att det finns flera decimaltal, men också negativa tal (vilket orginalspelet inte har). Den här kortpacken innehåller 64 kort, vilket innebär att det kan vara 2-6 spelare i en grupp.

Spelets gång:
Blanda korten och dela ut 10 kort åt varje elev (spelare). Ta de fyra första korten från högen av de återstående korten och placera dem uppvända på bordet. Dessa kort utgör alla första kort i varsin rad. Resten av kortpacken läggs åt sidan, de används inte under denna spelomgång.
Varje elev väljer ett av sina kort på hand och lägger det nedvänt framför sig på bordet. När alla elever lagt ned ett kort vänds de upp. Eleven med det lägsta kortet placerar ut detta kort i någon av de fyra raderna. Korten placeras alltid bredvid varandra i en rad. Sedan är det eleven med det näst lägsta kortets tur att placera ut sitt och så vidare tills alla elever har placerat ut sitt kort.

Regler hur korten placeras ut:
Varje kort kan endast placeras ut i en rad. Värdet på korten i en rad måste alltid stiga från vänster till höger (= stigande värde). Kortet placeras ut i den rad där skillnaden mellan det lägre kortet på bordet och elevens kort (som hen ska lägga ut) är så liten som möjligt (= minsta skillnaden). Allt är frid och fröjd så länge som
1. eleven inte lägger det sjätte kortet i en rad. Då måste hen ta upp de fem första korten i raden, = straffhögen. Det egna kortet, det sjätte kortet, blir kvar i raden som det första kortet på en ny rad.
2. eleven har ett kort som är lägre än det sista kortet i varje rad. Då får eleven själv bestämma vilken rad hen tar alla upp alla kort i till sin "straffhög" och det egna kortet placeras som det första kortet på en ny rad.

På detta sätt fortsätter spelet tills alla 10 kort på handen har placerats ut. Då omgången är klar, räknar alla elever hur många blixtar de har tagit upp totalt då de har tagit sina "straffkort". Antalet blixtar (1 till 5 per kort) noteras på ett papper och kortpacken blandas och nya 10 kort delas ut åt alla elever. Då spelet är slut så har den elev som samlat ihop minst antal blixtar vunnit.

Eftersom många elever nuförtiden är ganska ovana att spela spel kan det ta en stund innan de förstår spelets gång, men då de väl kom igång tyckte de verkligen om spelet. Eftersom det är ett ganska knepigt spel kan man låta dem spela 6 Nimmt först för att förstå spelets gång och sedan byta ut korten mot dessa med decimaltal och negativa tal.

Här kan man testa att spela online. (Finns säkert många andra ställen också...)

Material: Spelkort (finns fyra uppsättningar, printa dubbelsidigt så att alla kort med t.ex. gröna blixtar på baksidan hör till en uppsättning)
Tidsåtgång: åtminstone 45min