tisdag 31 januari 2017

Geobräde 1




Att arbeta med geobräde är roligt. Eleverna kan sitta väldigt länge med sina gummiband och pröva sig fram till olika svar. En glädje att se dem arbeta. Och vilken överraskning jag fick av deras kreativitet!! Jag hade gjort uppgifter som jag, med mitt inskränkta tankesätt, endast hittade några svar till. Men eleverna lät fantasin flöda och hittade oändligt med lösningar!!

Tanken med Geobräde 1 var att se på förhållandet mellan omkrets och area hos fyrhörningar. På övningspappret finns det fyra olika uppgifter som de skall lösa genom att trä gummiband på geobrädet. I de två första uppgifterna är omkretsen given, i den tredje är arean given och i den fjärde basen och höjden. Eftersom jag inte ställde krav på antalet hörn i figuren kom elevernas fantasi fram ordentligt. De lade även märke till att diagonalen i en ruta är längre än sidan. Samtidigt talade vi om begreppen längdenhet och areaenhet. I varje uppgift ritade eleverna av sina figurer på ett "prickpapper" samt skrev in sidornas längder, omkrets och arean. 


Material: Prickpapper, geobräde, gummiband, uppgifter
Tidsåtgång: 45 min (med genomgång)


söndag 29 januari 2017

Educa 2017

Jag var igår på min första Educamässa. Massor med bra föreläsningar, inspirerande material och informativa montrar. Betydligt mer än vad man klarar av att ta in på en dag.


Det fanns material i mängder som intresserade, men detta kom med hem med mig. Främst tänkt för elever som är snabbt klara med sina uppgifter och vill ha lite tankenötter.

torsdag 26 januari 2017

Lufta proportionerna

Eleverna funderar hur de skall lösa sista uppgiften. 

Denna vecka har vi med åttorna övat inför nästa veckas förhör på analogier. Vilket betyder att de har räknat många uppgifter och därmed suttit stilla en hel del. För att orka bättre med detta har jag luftat eleverna under veckans dubbeltimme (90 minuters pass). Mitt i passet gick vi ut för att räkna lite proportioner, öva lite samarbetsförmåga, öva att lyssna på varandra samt röra på oss lite och få en nypa frisk luft. Eleverna utförde fem uppgifter, som baserar sig på det vi övat i klassen. Men nu fick de välja lösningsmetod (annars har jag uppmanat dem att träna på analogier). En passlig paus!

Tidsåtgång: 10-15min
Material: Uppgifterna

tisdag 24 januari 2017

Sugrörstwist



Med denna laborativa uppgift övar eleverna (förutom finmotoriken!) främst hur omkrets och area hänger ihop. Trots att omkretsen är samma för två fyrhörningar medför det inte att arean är samma.

Eleverna bygger först en triangel och märker att den är stabil, det går inte att ändra på formen. (Vissa kanske har turen att lägga märke till att den längsta inte kan vara längre än de två kortare ihop.) Sedan bygger de en kvadrat, som går att ruckla till en romb. Här märker de hur de kan påverka arean genom att skuffa på kvadraten. Och till sist bygger de en rektangel, som kan rucklas till en parallellogram. Be eleverna rita alla figurer på kvadratcentimeterspapper samt skriva in omkrets och area för alla figurer.



Material:
Sugrör, metalltråd, avbitartång, cm2-papper (att rita på och mäta arean med), linjal, sax, instruktioner

Tidsåtgång: 30min

torsdag 19 januari 2017

Analytiska analogier


Analytiska analogier
Detta är en laborativ uppgift i proportionalitet. Man kan låta eleverna lösa dem på valfritt sätt, men jag kommer att uppmana dem att lösa med analogier. (Som du märker har jag inte ännu hunnit testa denna uppgift, men om jag imorgon märker att det är något som inte fungerar uppdaterar jag det hit.)

Jag har delat in uppgifterna i olika svårighetsgrader. Gröna är lättast, gula medel och röda svårast. Två av de röda är dessutom av karaktären "omvänd proportionalitet".


Gröna:
Det finns fyra gröna uppgifter och varje uppgift består av två påsar. Tre är av typen där man får veta hur många av ett föremål det finns i den ena påsen och man skall med hjälp av en våg ta reda på hur många det finns i den andra påsen. Alla påsar är försedda med en lapp med den information som behövs för att lösa uppgiften. Finns det ett öga på lappen får eleverna dessutom kika in i påsen. I påsarna har jag lagt muttrar, skruvar, brickor - material som får köpas i lösvikt. Den fjärde gröna uppgiften består av garnstumpar. Den ena påsen har 5st stumpar vars gemensamma längd blir 67,5cm. Elevernas uppgift är att räkna ut hur många stumpar det finns i den dolda påsen då stumparnas totala längd är 3,1m.


Gula: 
Den ena gula uppgiften går ut på att ta reda på vad godispåsen kostar då man vet att den ena kostar 0,75€. Den andra uppgiften består av två påsar som innehåller ris där eleven skall ta reda på hur mycket ris den andra påsen innehåller då det på lappen står att den ena innehåller 230ml. Även här behövs en våg som hjälpmedel. 





Röda:
Tre av dessa uppgifter skulle egentligen inte behöva något annat än lappen, men jag tror att det är roligare om det finns något "att fingra på" samtidigt som man funderar på uppgiften. Två av uppgifterna är direkt proportionella och de kräver att eleverna tar reda på fakta för att kunna lösa uppgiften. I den ena bör de ta reda på avståndet Pargas-Åbo samt Pargas-Salo och räkna ut körtider. I den andra behöver de ta reda på vad världsrekordet i 100m är (och för jämförelse rekordet på 3000m) och räkna ut hur länge det tar för en 100m-löpare att springa 3000m om han höll  konstant hastighet. 
Den tredje röda uppgiften handlar om grodor som äter sniglar (omvänd proportionalitet) och den fjärde att lägga golv med olika breda plankor (även den omvänd). Plankorna saknas från bilden, men jag har två olika laminatbitar som är 12cm respektive 16cm breda. 

Material: Lapparna
Tidsåtgång: 45min (på en lektion hinner de med ca 5 uppgifter, dvs ej alla)

tisdag 17 januari 2017

Vätskans höjd i mätglaset

Denna uppgift gav jag som hemläxa åt åttorna idag. Den kan även göras på lektionstid, som en laborativ uppgift (om man inte är rädd för klott...) eller som en demonstration. Jag valde denna gång en film med en fråga på slutet.

fredag 13 januari 2017

Förhållande och analogier

Vi skall nästa vecka påbörja förhållande (proportionalitet) och analogier med åttorna. Här kommer två teorifilmer och nästa vecka skall det bli något laborativt om analogier. Så någonting att se fram emot! ;)




onsdag 11 januari 2017

Välj ett tal...

... vilket tal som helst.
Addera 3 till ditt tal.
Multiplicera sedan summan med 4.
Nu skall du subtrahera 4 från produkten.
Nu kommer det knepiga. Din differens skall nu subtraheras med 4 gånger det tal du tänkte på.
Och allra sist skall du dividera med 2.

Nu gäller det att omvandla ditt tal till en bokstav på följande sätt:
1 = A
2 = B
3 = C osv

Har du din bokstav? Tänk nu på ett litet europeiskt land som börjar på denna bokstav. Tänk på landet. Ta sedan nästa bokstav i alfabetet och tänk på ett stort djur som börjar på den bokstaven. Tänk på landet och på djuret ... och tryck sedan på länken: land och djur.

Här finns tre liknande uppgifter som man kan låta eleverna göra parvis.