torsdag 29 november 2018
Konferensen MATEMATIKSVÅRIGHETER
Hälsningar från Stockholm!
Är nyss hemkommen och tänkte passa på att dela med mig av den fantastiska konferensen jag har fått delta i denna vecka. Det var ett otroligt givande program, som jag tänkte sammanfatta lite kort.
Torben Lundén, Bäckhagens skola:
Torben berättade hur han utnyttjar väggarna i klassrummet i sin undervisning. Han har låtit måla dem så att väggarna är som stora white-boards. Så istället för att eleverna räknar i ett häfte står de vid väggen och räknar ensamma, i par eller i grupp på den stora vita väggarna. Förutom att stå vid väggarna ("vanligt" eller på ståbräda), kan eleverna stå vid ståbord, sitta på pilatesboll eller ta en kort paus med hopprep. Det Torben har lagt märke till är att elevernas uthållighet har ökat, de klarar av att koncentrera sig längre, de fokuserar bättre och orkar bättre. Här kan ni läsa en artikel om metoden. (Rektorn vet inte detta ännu, men jag blev så inspirerad så jag har tänkt övertala henne att vi skall införa detta i ett av matematikklassrummen. Själv har jag inga tomma ytor i mitt klassrum, men tycker det skulle vara bra om olika ämnen kunde boka in sig i "vitarummet" enligt behov.)
Robert Calmstedt, Roslättsskolan:
Robert berättade om sin "läseordningsfria" undervisning i åk4. Han har med sin kollega tömt den egna och elevernas läseordningar (förutom de praktiska ämnena) för att inte känna sig styrda av när vad skall undervisas. Istället arbetar de med veckouppgifter. Eleverna får på måndagen veta vad de skall ha klart till fredagen och sedan lägger de själva upp vad de gör när. (Lärarna hjälper och stöder de elever som inte själva ännu klarar av att planera sin vecka, dvs olika checkpunkter prickas in under veckans gång.) Sedan har de tre olika utrymmen till sitt förfogande som dessa 50 elever och två lärare använder beroende på om det är en ensamuppgift, paruppgift eller gruppuppgift de arbetar med. Här kan du läsa mera om Roberts arbete i hans blogginlägg.
Björn Adler, neuropsykolog:
Björn talade om dyskalkyli och matematiksvårigheter. Han poängterade att om det finns matematiksvårigheter hos ett barn så är det i någon av dessa områden problemet ligger: Tal och siffror, Talbegrepp, Antalsuppfattning eller Schema för tal. Han var ytterst tydlig med att man inte får gå fram för snabbt utan det är viktigt att skapa tydliga stigar i hjärnan. Att vi har bråttom och försöker gå för snabbt framåt inom matematiken leder till att eleverna får kunskap som schweizerostar (fantastiskt bra liknelse tycker jag!). Det är även viktigt att eleverna inte svarar fel (t.ex. om de gissar vad svaret är på en multiplikationsuppgift) då blir det minnesspår. Låt eleverna hellre använda räknare. Här kan du läsa mer om Björn och hans arbete.
Ola Helenius, forskare vid NCM:
Ola berättade om den senaste forskningen inom matematiksvårigheter och dess relation till undervisningen. Han talade även om digitala hjälpmedel för undervisningen.
Karoline Holmgren, Tannbergsskolan:
Karoline berättade om sina erfarenheter med att arbeta med nyanlända och vilka utmaningarna kan vara i synnerhet med tanke på språkproblematiken. Hon tog upp konkreta fallgropar, som lärare bör undvika och hon visade hur upplevelse baserad undervisning kan berika och underlätta inlärningen. Med upplevelsebaserad undervisning får eleverna stöd för minnet och förståelsen samt något att återkoppla till. Även Karoline kom med ett väldigt bra ord, nämligen "matematiksår" som lärare, föräldrar, omgivningen har åsamkat eleven. Väldigt beskrivande.
Per Berggren och Maria Lindroth, Trädgårdsstadsskolan:
Maria och Per berättade om sin inkluderande och utvecklande undervisningsmetod. De använder sig mycket av EPA-modellen (Ensam, Par, Alla) då de undervisar. Deras arbetsmetod är engagerande, kommunikativt och språkutvecklande, varierande, det ger gemensamma upplevelser och tränar och utvecklar det matematiska språket. Här finns tips till lektioner med deras metod.
Nina Aspegrén, Sarlinska skolan, skolresurs.fi
Sedan var det min tur att tala och berätta om mitt sätt att undervisa. Jag berättade om alla fördelar med metoden "flipped classroom", samt gav exempel på laborativa uppgifter, övningar utomhus samt olika spel. Dvs ett litet plock av vad som finns är på bloggen.
Rothagen skole, Bergen Norge:
I konferensens sista föreläsning var det en lärare och två elever från Norge som höll i trådarna. Eleverna var otroligt duktiga på att berätta hur de har börjat tycka om och förstå matematik genom att deras undervisning har ändrat totalt. Den här skolan i Bergen utnyttjar ny teknik för att göra matematikundervisningen begriplig, värdefull, konkret, rolig samt som en förberedelse för livet i ett digitaliserat samhälle. Undervisningen inkluderade inte enbart matematik utan projekten gjordes som ämnesövergripande. (Det var norskaläraren som var på plats och berättade om projekten, vilket visar vilket fint samarbete och inkluderande arbete detta är.) Väldigt inspirerande att höra och kläckte många nya idéer hos oss åhörare. Här kan du se ett klipp om detta.
Workshop av Eva-Stina Källgården:
Sist, men definitivt inte minst, fick vi vara med om en inspirerande och lärorik workshop med Eva-Stina. Vad vi fick vara med om kommer jag att dela med mig av en annan gång (eftersom jag fick tillstånd av Eva-Stina att sprida hennes suveräna idéer!!).
Otroligt bra konferens! Tack!!
torsdag 22 november 2018
Adventskalender 2018
Idag fick jag skrapa rutorna för första gången i "vinter" så snart börjar väl knoppen förstå att det är drygt en månad till julafton. Nästa vecka är det dags för första luckan! Här kommer årets kalendertips:
Istället för en vedklabbe kan man ta någon annan fin träbit och borra 24 hål i. I denna länk finns det 15 tankenötter (det är 14 skoldagar i december). Jag brukar öppna dagens lucka med varje grupp under dagen. De luckor de "missar" då de inte har matematik blir tyvärr olösta av klassen, vilket betyder att varje grupp hinner med ungefär nio tankenötter i december.
Istället för en vedklabbe kan man ta någon annan fin träbit och borra 24 hål i. I denna länk finns det 15 tankenötter (det är 14 skoldagar i december). Jag brukar öppna dagens lucka med varje grupp under dagen. De luckor de "missar" då de inte har matematik blir tyvärr olösta av klassen, vilket betyder att varje grupp hinner med ungefär nio tankenötter i december.
Etiketter:
Adventskalender,
Julkalender,
Problemlösning,
Tankenöt
torsdag 15 november 2018
Potenser med tärningar
Det här är en liten kort och snabb övning i att räkna potenser i huvudet och på räknaren. Låt eleverna arbeta parvis och förse varje elev med en räknare och två olika tärningar per par. ( Jag rekommenderar mjuka tärningar, det är annars öronbedövande att höra 20 tärningar kastas samtidigt!) Eleverna bestämmer på förhand vilken tärning som är bas och vilken som är exponent. Sedan kastar de tärningarna turvis och båda räknar potensens värde. Den som först räknat värdet, antingen med huvudräkning eller på räknaren, får ett poäng. När tiden är ute ser man vem i paret som fick flest poäng.
Material: två olika färgers tärning per par, räknare
Tidsåtgång: 10min
torsdag 8 november 2018
Tabellband
Pripplade tabellband. |
Testade att göra med centikuber, men de blir väldigt långa. |
Material: Pripplor (hamapärlor), band
Tidsåtgång: 60min (grov uppskattning!)
Etiketter:
Elevaktiverande,
laborativt material,
Multiplikation,
Tabeller,
Åk 2,
Åk 3
torsdag 1 november 2018
Procent i reklamblad
Ta tillvara något av de otaliga reklamblad som dimper ner i postlådan. Klipp bort det rabatterade priset, ursprungliga priset eller procenten och låt eleverna sedan räkna och pussla ihop rätt bild med rätt bortklippta del. En enkel övning, som eleverna lätt kan koppla till "det verkliga livet". Har du samlat på dig många reklamblad kan eleverna själva konstruera uppgifter åt varandra på detta sätt.
Material: Reklamblad med nedsatta priser
Tidsåtgång: 10min
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)