onsdag 27 februari 2019

Potenslotto


Det här är ett spel där eleverna får övning i multiplikation och division av potenser. Spelet har 36 uppgifter, det vill säga fyra spelplattor á nio rutor. Varje spelplan har 4 potenser med positiv exponent och 4 med negativ exponent. Alla spelplaner har värdet 1 (då exponenten är 0). Det finns två olika uppgifter som ger samma svar, dvs i detta lottospel gäller det att vara snabb för att få sitt kort! Spelplattorna är gjorda så att man skall ha ungefär lika många gemensamma svar med alla tre övriga spelare. Gäller att kunna potensreglerna och vara snabb för att vinna i potenslotto!!

Spelets gång:
1. Dela in klassen i grupper på fyra.
2. Varje elev skall ha en spelplatta framför sig och alla uppgiftskort skall ligga med bildsidan neråt i mitten. (Jag har kopierat upp så att det finns figurer/mönster på baksidan så att man inte ser uppgiften igenom.)
3. Låt den som har längsta mellannamnet börja spelet. Hen vänder ett valfritt kort från mitten och den som har svaret till potensuppgiften ropar "HEPP". Den som ropat först får ta kortet och lägga det på sin spelplatta. (Att sprida ut korten istället för att ha dem i en hög i mitten ger en känsla av att man kan påverka vem som vinner spelet.)
4. Därefter är det följande spelares tur att vända ett kort. Den som först har spelplattan full har vunnit.
5. Om man ropar "Hepp" på fel kort måste man lägga bort valfritt kort tillbaka upp och ner i mitten.

Se även tidigare inlägg om lottospel: multiplikationslotto och negativlotto.

Material: Spelplattor och uppgiftskort
Tidsåtgång: 25min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar