torsdag 15 februari 2018

Tiokompisen vid trädet

Fjärde och sista inlägget om tiokompisar.

Klass 1B, Malms skola. TACK!!
Detta är en övning som skall göras utomhus. Jag beskriver övningen här som om klassen bestod av 22 elever, men om elevantalet är något annat bör läraren anpassa innehållet (lämna bort något kompispar,  och om udda antal elever kan antingen läraren delta eller två elever göra detta i par).
Bind fast lapparna i trädet ...
... eller så här. 


Förbered genom att binda fast plastfickor med talen 0-10 på elva olika träd. Dela in klassen så att det står en elev vid varje träd. (Om du inte hinner förbereda genom att binda fast lapparna, kan förslagsvis den elev som står vid trädet hålla i lappen.) Lägg sedan de 11 burkarna med talen 0-10 upp och ner på ett passligt avstånd från träden. Kring burkarna står de övriga eleverna. Då övningen börjar skall eleverna vid burkarna svänga på en burk, titta på talet i bottnen på burken (t.ex 3), lägga tillbaka burken upp och ner (så att talet inte syns) och springa till trädet med den rätta tiokompisen (i detta fall 7). Där skall eleven säga typ: "Hej, jag är 3. Jag är kompis med dig 7!" Sedan byter eleverna plats och den som nyss stod vid trädet springer och kikar i bottnen på en burk och letar reda på rätt kompisträd.

Alla burkar upp och ner på passligt avstånd från träden. 
Tiokompis i burken. 
Om du är osäker på att de vet vad tiokompisen är kan det löna sig att kontrollera att de som startar vid trädet vet vilket tal som skall komma framspringande till dem. Då de sedan bytt plats och den nya eleven står vid trädet torde den ju veta att nästa som kommer springande skall säga samma siffra som hen själv just sa.

Material: Lappar för träden, burkar med siffror i

Ps. Nästa vecka blir det inget inlägg. Ha ett skönt sportlov!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar