torsdag 9 november 2017

Enhetsmingel

De senaste lektionerna har sjuorna först repeterat alla fyra räknesätten med decimaltal och sedan har de övat på beräkningar med enhetspriser (jämförelsepris). Efter att ha räknat uppgifter ur boken blir det två lite annorlunda lektioner. Den första är en övning jag kallar "Enhetsmingel" och den andra "Livsmedelsmatematik", som ni hittar här.

 


Så här går "Enhetsmingel" till:

1. Dela ut kort åt varje elev. Det finns 24 kort, så vissa elever får ett kort och andra två. På varje kort finns en information på ena sidan (samt bild på produkten) och på baksidan en bild på produkten.

2. Dela ut ett övningspapper åt varje elev. Övningspappret har sex olika produkter. Vid varje produkt står det fyra saker (fråga, vikt, pris, enhetspris), men informationen är blank.

3. Låt eleverna mingla. Då de minglar skall de gå runt och fråga vilken information de övriga har på sina kort. T.ex. genom att fråga "Vad står det på ditt kort?". På detta sätt tar eleven reda på vikten, priset, enhetspriset och frågan för alla sex produkter.

4. Då de har samlat in all information de behöver så besvarar de frågan. De bör skriva ner sina beräkningar. Det finns tre olika typers av uppgifter (då man inte vet vikten, priset respektive kilopriset) och två av varje uppgiftssort. Den första uppgiften är en huvudräkningsuppgift och den andra löses med hjälp av räknemaskin.

5. Sist, men inte minst, en gemensam genomgång av uppgifterna.

Baksidan så de övriga ser vilken produkt informationen gäller.

På framsidan finns informationen som eleven berättar åt
den som frågar under minglet. 
Material: Uppgiftskort och uppgiftspapper
Tidsåtgång: 45min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar