måndag 9 oktober 2017

Livskunskap

Detta är inlägg nr 100!! Och för att fira det tänker jag dela med lite annorlunda tips idag. Detta är inte enbart tips till matematiklärare utan till alla lärare från förskola till gymnasiet. Ämnet är viktigt och ytterst relevant idag!!I onsdags hade vi lyckan att få fantastiska Pernilla Lindroos på besök. Först fick hela åk 7 höra hur viktig en bra självkänsla är. Pernilla är starkt av den åsikten att då människans grundbehov är tryggade (mat, tak över huvudet, trygghet) är en god självbild det följande som vi bör uppfylla för att må bra. Eleverna fick några praktiska tips (hur man med mental träning kan övertala hjärnan att göra bättre ifrån sig, varför man inte skall ta åt sig om andra säger gliringar) och hon poängterade att om man inte har en god självbild kan man inte heller lära sig matematik, fysik, kemi etc. "Vi gör inte så mycket med kunskap om vi inte mår bra."Vem är du? Hur kan du göra för att bli en levare?

På eftermiddagen fick 30 lärare ta del av en massa användbart material. Här kommer några tips:
- påbörja varje skoldag med 3 bra saker om dig själv och 3 tack (det gör inget om det blir samma alla dagar, men positiv affirmation är viktigt!)
- mental träning  övning som tar tio minuter, har positiv effekt på inlärningen och måendet (mental träning ger positiva tankemönster om en själv och omgivningen, minskar stress, fokusering, koncentration, tillit och trygghet)
- barns självkänsla stärks genom att medvetandegöra - självreflektion leder till självkännedom

Det finns ett helt fantastiskt material (förskola uppåt) som heter Livskunskap, färdiga lektioner med övningar och diskussionsunderlag. Detta är något som jag definitivt kommer att ta in på mina lektioner. Välmående elever lär sig bättre!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar