tisdag 7 februari 2017

Likna linjer



Denna övning går bra att göra ensam sittandes vid pulpeten eller, som jag föredrar, i ett öppet utrymme, hela klassen tillsammans. Då övningen görs bör eleverna ha lite kunskap om linjens ekvation, dvs y=kx+b.

Dela ut ett kort åt varje elev (i mitt material finns 16 kort). Be dem titta på kortet och fundera på vad de vet om linjen genom att se på ekvationen. Efter det skall eleverna gruppera sig så att alla stigande linjer är i en grupp och fallande i en annan. När läraren har kontrollerat att alla står rätt skall de söka upp alla som har en linje som skär y-axeln i samma punkt som det egna kortet. Även här kontrollerar läraren att det blir rätt innan sista grupperingen görs. Till sist skall de gruppera sig så att alla parallella linjer står i samma grupp. Då man är klar kan man välja att dela ut korten på nytt så att de får en övning med ett annat kort eller gå över till övningen "Para linjer" (kommer på torsdagen!).

Material: Likna linjer
Tidsåtgång: 10min
Tips: Gör korten så att ekvationen syns på båda sidor, då kan både eleven, som håller i kortet, och de övriga i klassen se linjens ekvation

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar