torsdag 23 maj 2019

Logiska block


Här kommer nästa material från fortbildningen "Laborativ matematik åk1-6". Materialet presenterades av Juanita Heikius. De logiska blocken finns som material i elevkuvertet till Karlavagnen 1b, men de finns även att köpa från Tevella (2,95€/st!).

Exempel på några övningar:


  1. Börja med att eleverna jobbar själva, sen kan man jobba parvis för att göra det lite svårare.
    1. Du ska lägga fram block på en rad. Börja med ett block. Följande block ska ha samma egenskaper som det första, så när som på en egenskap (egenskaperna färg, form, storlek, hål eller inte). Följande block ska igen ha en förändrad egenskap. T.ex. första blocket är en stor, blå, triangel, andra blocket är en stor, grön triangel (då har färgen förändrats men storleken och formen är samma)
    2. Samma övning som ovan men två egenskaper ska förändras mellan varje framsatt block.
    3. Gör sen samma uppgifter men parvis så att man sätter fram följande block turvis.
    4. Eleverna gör parvis en sekvens på tio block och gömmer ett av blocken. Därefter är det parets uppgift att komma på vilket block som saknas. (Märk att det alltid finns två svar.) Exempel på en övning som denna i bilden ovan, fast där är tre block bortplockade.
  1. Lägg fram ett antal logiska block. Eleverna ska para ihop dem två och två så att formerna är lika. Bra sätt att öva de geometriska figurerna.
  1. Lägg en samling logiska block framför eleverna. Håll upp ett block och låt eleverna hitta ett likadant block. Fundera hur eleverna gjorde sina val. Är formen lika men storleken och färgen olika? Diskutera innebörden i likadan. Upprepa med fler block. Låt eleverna beskriva blockets egenskaper och fundera på vilket sätt deras block är likadant. Måste alla egenskaper vara lika för att blocket ska kunna kallas likadant?
Finns många fler övningar, men skriver om dem i ett senare inlägg.

Material: Logiska block
Tidsåtgång: Varierar mellan övningarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar