torsdag 20 december 2018

Para tiopotenser


Det här är en tredelad övning, som tränar grundpotensform. Det finns tio tal som innehåller 3 och 1 och tio som innehåller 2 och 9.

Del 1: Ge ett kort av sorten "3 och 1" där talet är skrivet i grundpotensform åt tio elever (dvs hälften av klassen) och ett kort med motsvarande tal åt de resterande eleverna. Med andra ord skall alla nu ha ett kort i sin hand. Därefter går eleverna runt och försöker hitta sitt par.

Del 2: Då alla har hittat sitt par samlar läraren in korten och ger nu ett kort av sorten "2 och 9" så att varje elev, som just hade grundpotensformen, nu har ett kort med talet skrivet utan potens och vise versa. Åter igen går eleverna runt för att hitta sitt par.

Del 3: Då alla har hittat sitt par samlar läraren in korten. Nu skall klassen fungera som två lag där snabbaste laget vinner. Båda lagen får nu alla kort som tidigare använts i del 1 och del 2, men endast korten med grundpotenserna. Lagens uppgift är att placera korten i storleksordning. Man kan göra så att varje elev skall hålla i två kort (i en klass på 20 elever) på rätt plats i ledet och då laget är klart sätter sig alla.

Material: Kort (kopiera dubbeluppsättning)
Tidsåtgång: 20min

(Det här är årets sista inlägg.)

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar