torsdag 20 december 2018

Para tiopotenser


Det här är en tredelad övning, som tränar grundpotensform. Det finns tio tal som innehåller 3 och 1 och tio som innehåller 2 och 9.

Del 1: Ge ett kort av sorten "3 och 1" där talet är skrivet i grundpotensform åt tio elever (dvs hälften av klassen) och ett kort med motsvarande tal åt de resterande eleverna. Med andra ord skall alla nu ha ett kort i sin hand. Därefter går eleverna runt och försöker hitta sitt par.

Del 2: Då alla har hittat sitt par samlar läraren in korten och ger nu ett kort av sorten "2 och 9" så att varje elev, som just hade grundpotensformen, nu har ett kort med talet skrivet utan potens och vise versa. Åter igen går eleverna runt för att hitta sitt par.

Del 3: Då alla har hittat sitt par samlar läraren in korten. Nu skall klassen fungera som två lag där snabbaste laget vinner. Båda lagen får nu alla kort som tidigare använts i del 1 och del 2, men endast korten med grundpotenserna. Lagens uppgift är att placera korten i storleksordning. Man kan göra så att varje elev skall hålla i två kort (i en klass på 20 elever) på rätt plats i ledet och då laget är klart sätter sig alla.

Material: Kort (kopiera dubbeluppsättning)
Tidsåtgång: 20min

(Det här är årets sista inlägg.)

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!!

torsdag 13 december 2018

Multiplikationslotto


Det här är ett spel där eleverna får övning i multiplikationstabellerna. Spelet har 36 uppgifter (fyra spelplattor á nio rutor) och de är fördelade så att varje spelplan torde vara av samma svårighetsgrad.

Spelets gång:
1. Dela in klassen i grupper på fyra.
2. Varje elev skall ha en spelplatta framför sig och alla uppgiftskort skall ligga med bildsidan neråt i mitten. (Jag har kopierat upp så att det finns figurer/mönster på baksidan så att man inte ser uppgiften igenom.)
3. Låt den som vaknade tidigast i morse börja spelet. Hen vänder ett valfritt kort från mitten och den som har svaret till multiplikationen tar kortet och lägger det på sin spelplatta. (Att sprida ut korten istället för att ha dem i en hög i mitten ger en känsla av att man kan påverka vem som vinner spelet.)
4. Därefter är det följande spelares tur att vända ett kort. Den som först har spelplattan full har vunnit.

Material: Spelplattor och uppgiftskort
Tidsåtgång: 15min

onsdag 5 december 2018

Cirkeldesign


Inredningen på Viking Grace ser ut som om den skulle vara inspirerad av matematiken på åk 7!

Låt eleverna själva konstruera dekorationerna, som finns på Grace, genom att använda passare. Alternativt låt dem själva hitta på trevliga mönster, som man kunde använda som inredning i hemmet, ett hotell, ett kryssningsfartyg etc.
















Material: Passare, geotriangel, färgpennor, länk till bilderna
Tidsåtgång: 20-60min

torsdag 29 november 2018

Konferensen MATEMATIKSVÅRIGHETER


Hälsningar från Stockholm!

Är nyss hemkommen och tänkte passa på att dela med mig av den fantastiska konferensen jag har fått delta i denna vecka. Det var ett otroligt givande program, som jag tänkte sammanfatta lite kort.

Torben Lundén, Bäckhagens skola:
Torben berättade hur han utnyttjar väggarna i klassrummet i sin undervisning. Han har låtit måla dem så att väggarna är som stora white-boards. Så istället för att eleverna räknar i ett häfte står de vid väggen och räknar ensamma, i par eller i grupp på den stora vita väggarna. Förutom att stå vid väggarna ("vanligt" eller på ståbräda), kan eleverna stå vid ståbord, sitta på pilatesboll eller ta en kort paus med hopprep. Det Torben har lagt märke till är att elevernas uthållighet har ökat, de klarar av att koncentrera sig längre, de fokuserar bättre och orkar bättre. Här kan ni läsa en artikel om metoden. (Rektorn vet inte detta ännu, men jag blev så inspirerad så jag har tänkt övertala henne att vi skall införa detta i ett av matematikklassrummen. Själv har jag inga tomma ytor i mitt klassrum, men tycker det skulle vara bra om olika ämnen kunde boka in sig i "vitarummet" enligt behov.)

Robert Calmstedt, Roslättsskolan:
Robert berättade om sin "läseordningsfria" undervisning i åk4. Han har med sin kollega tömt den egna och elevernas läseordningar (förutom de praktiska ämnena) för att inte känna sig styrda av när vad skall undervisas. Istället arbetar de med veckouppgifter. Eleverna får på måndagen veta vad de skall ha klart till fredagen och sedan lägger de själva upp vad de gör när. (Lärarna hjälper och stöder de elever som inte själva ännu klarar av att planera sin vecka, dvs olika checkpunkter prickas in under veckans gång.) Sedan har de tre olika utrymmen till sitt förfogande som dessa 50 elever och två lärare använder beroende på om det är en ensamuppgift, paruppgift eller gruppuppgift de arbetar med. Här kan du läsa mera om Roberts arbete i hans blogginlägg.

Björn Adler, neuropsykolog:
Björn talade om dyskalkyli och matematiksvårigheter. Han poängterade att om det finns matematiksvårigheter hos ett barn så är det i någon av dessa områden problemet ligger: Tal och siffror, Talbegrepp, Antalsuppfattning eller Schema för tal. Han var ytterst tydlig med att man inte får gå fram för snabbt utan det är viktigt att skapa tydliga stigar i hjärnan. Att vi har bråttom och försöker gå för snabbt framåt inom matematiken leder till att eleverna får kunskap som schweizerostar (fantastiskt bra liknelse tycker jag!). Det är även viktigt att eleverna inte svarar fel (t.ex. om de gissar vad svaret är på en multiplikationsuppgift) då blir det minnesspår. Låt eleverna hellre använda räknare. Här kan du läsa mer om Björn och hans arbete.

Ola Helenius, forskare vid NCM:
Ola berättade om den senaste forskningen inom matematiksvårigheter och dess relation till undervisningen. Han talade även om digitala hjälpmedel för undervisningen.

Karoline Holmgren, Tannbergsskolan:
Karoline berättade om sina erfarenheter med att arbeta med nyanlända och vilka utmaningarna kan vara i synnerhet med tanke på språkproblematiken. Hon tog upp konkreta fallgropar, som lärare bör undvika och hon visade hur upplevelse baserad undervisning kan berika och underlätta inlärningen.  Med upplevelsebaserad undervisning får eleverna stöd för minnet och förståelsen samt något att återkoppla till. Även Karoline kom med ett väldigt bra ord, nämligen "matematiksår" som lärare, föräldrar, omgivningen har åsamkat eleven. Väldigt beskrivande.

Per Berggren och Maria Lindroth, Trädgårdsstadsskolan:
Maria och Per berättade om sin inkluderande och utvecklande undervisningsmetod. De använder sig mycket av EPA-modellen (Ensam, Par, Alla) då de undervisar. Deras arbetsmetod är  engagerande, kommunikativt och språkutvecklande, varierande, det ger gemensamma upplevelser och tränar och utvecklar det matematiska språket. Här finns tips till lektioner med deras metod.

Nina Aspegrén, Sarlinska skolan, skolresurs.fi
Sedan var det min tur att tala och berätta om mitt sätt att undervisa. Jag berättade om alla fördelar med metoden "flipped classroom", samt gav exempel på laborativa uppgifter, övningar utomhus samt olika spel. Dvs ett litet plock av vad som finns är på bloggen.

Rothagen skole, Bergen Norge:
I konferensens sista föreläsning var det en lärare och två elever från Norge som höll i trådarna. Eleverna var otroligt duktiga på att berätta hur de har börjat tycka om och förstå matematik genom att deras undervisning har ändrat totalt. Den här skolan i Bergen utnyttjar ny teknik för att göra matematikundervisningen begriplig, värdefull, konkret, rolig samt som en förberedelse för livet i ett digitaliserat samhälle. Undervisningen inkluderade inte enbart matematik utan projekten gjordes som ämnesövergripande. (Det var norskaläraren som var på plats och berättade om projekten, vilket visar vilket fint samarbete och inkluderande arbete detta är.) Väldigt inspirerande att höra och kläckte många nya idéer hos oss åhörare. Här kan du se ett klipp om detta.

Workshop av Eva-Stina Källgården:
Sist, men definitivt inte minst, fick vi vara med om en inspirerande och lärorik workshop med Eva-Stina. Vad vi fick vara med om kommer jag att dela med mig av en annan gång (eftersom jag fick tillstånd av Eva-Stina att sprida hennes suveräna idéer!!).

Otroligt bra konferens! Tack!!

torsdag 22 november 2018

Adventskalender 2018

Idag fick jag skrapa rutorna för första gången i "vinter" så snart börjar väl knoppen förstå att det är drygt en månad till julafton. Nästa vecka är det dags för första luckan! Här kommer årets kalendertips:


Istället för en vedklabbe kan man ta någon annan fin träbit och borra 24 hål i. I denna länk finns det 15 tankenötter (det är 14 skoldagar i december). Jag brukar öppna dagens lucka med varje grupp under dagen. De luckor de "missar" då de inte har matematik blir tyvärr olösta av klassen, vilket betyder att varje grupp hinner med ungefär nio tankenötter i december.

torsdag 15 november 2018

Potenser med tärningar


Det här är en liten kort och snabb övning i att räkna potenser i huvudet och på räknaren. Låt eleverna arbeta parvis och förse varje elev med en räknare och två olika tärningar per par. ( Jag rekommenderar mjuka tärningar, det är annars öronbedövande att höra 20 tärningar kastas samtidigt!) Eleverna bestämmer på förhand vilken tärning som är bas och vilken som är exponent. Sedan kastar de tärningarna turvis och båda räknar potensens värde. Den som först räknat värdet, antingen med huvudräkning eller på räknaren, får ett poäng. När tiden är ute ser man vem i paret som fick flest poäng.

Material: två olika färgers tärning per par, räknare
Tidsåtgång: 10min

torsdag 8 november 2018

Tabellband

Pripplade tabellband. 
Då jag hämtar min son från eftis sitter det ofta elever som pripplar band. Detta gav mig en idé till att träna multiplikationstabellerna. Låt eleverna prippla sina egna tabellband. Se bilden som modell. Efteråt kan man bra diskutera vilka multiplikationer som ger samma produkt (när byts färgen på samma ställe?). Och de här kan eleverna ha som stöd i sin pulpet.

Testade att göra med centikuber,
men de blir väldigt långa. 

Material: Pripplor (hamapärlor), band
Tidsåtgång: 60min (grov uppskattning!)

torsdag 1 november 2018

Procent i reklamblad


Ta tillvara något av de otaliga reklamblad som dimper ner i postlådan. Klipp bort det rabatterade priset, ursprungliga priset eller procenten och låt eleverna sedan räkna och pussla ihop rätt bild med rätt bortklippta del. En enkel övning, som eleverna lätt kan koppla till "det verkliga livet". Har du samlat på dig många reklamblad kan eleverna själva konstruera uppgifter åt varandra på detta sätt.

Material: Reklamblad med nedsatta priser
Tidsåtgång: 10min

torsdag 25 oktober 2018

Detektivbyrån - del3





Detta är den tredje och sista delen till Detektivbyrån, ett förslag på introduktion av variabler. Här finns del1 och del2.

Precis som de två första delarna är denna del tvådelad. I den första delen löser klassen uppgifter tillsammans under ledning av läraren och i den andra gör eleverna uppgifterna parvis som stationsuppgifter. I den här tredje delen har de obekantas andel ökat från två till 3-5 och det är inte nödvändigtvis den översta ekvationen (problemet) som skall lösas först.

1. Eleverna löser tillsammans med lärarens handledning tre olika Detektivuppgifter. Den första har tre obekanta, den andra fyra och den tredje fem. I det bifogade materialet finns facit. Detta är materialet Detektivbyrån 3a.
2. Dela in klassen i par. Låt dem parvis går runt och lösa de sex olika uppgifterna. (Det kan löna sig att ha dubbletter av uppgifterna, så att det inte blir trängsel vid någon station.) Det finns tre uppgifter med tre obekanta och tre med fyra. I det bifogade materialet finns svarslappar, som eleverna kan fylla i då de löser uppgiften. För varje uppgift är de obekanta/figurerna ordnade så att den man borde börja med finns överst. Detta bara för att underlätta för eleverna.
3. Låt eleverna ta itu med bokens uppgifter.

Material: Detektivbyrån 3a, Detektivbyrån 3b
Tidsåtgång: 45min

onsdag 17 oktober 2018

Raka rör

 

Det här är en bra övning för att åskådliggöra olika sorters samband - linjärt, direkt proportionellt och omvänt proportionellt. För att göra övningen behöver man olika långa rör och olika diametrar. Man kan antingen såga upp på förhand, med t.ex. 2cm intervall (jag använde mig av el-rör från Biltema och rör från tygrullar) eller låta eleverna själva skapa av paff.

 

Dela in klassen i par. De skall göra tre olika övningar:
1. Se hur längden av en sträcka man ser genom röret påverkas av hur långt ifrån sträckan på väggen man står.
2. Se hur längden av en sträcka man ser genom röret påverkas av hur långt röret är.
3. Se hur längden av en sträcka man ser genom röret påverkas av hur stor radie röret har.

Viktigt att eleverna inser att de vid varje experiment får endast variera en parameter. Be dem göra åtminstone fem undersökningar per labb. Därefter kan eleverna göra presentationen av resultatet i Geogebra.

Material: olika rör, uppgiftspapper
Tidsåtgång: 90min (labb+presentation av resultat)

Tack Ray Pörn för tipset om denna laboration!!

torsdag 11 oktober 2018

Detektivbyrån - del 2





Här kommer fortsättningen på Detektivbyrån - del 1. I denna del har uppgifterna två obekanta!

Alla tre delar i serien har två steg. I det första steget gör hela klassen uppgifterna tillsammans med ledning av läraren som hjälper eleverna att komma på hur man skall resonera. I det andra steget utför eleverna uppgifterna i par eller enskilt.

Detektivbyrån - del 2.
1. Läraren visar i tur och ordning 5 olika uppgifter för klassen (t.ex. med hjälp av dokumentkameran) där nu två delar (term, summa eller differens) av uträkningen är gömd för varje uppgift ("Detektivbyrån 2a"). Använd gärna tio olika, roliga föremål. Alternativt, använd de bilder som finns med i materialet.
2. I andra delen skall uppgifterna placeras runt omkring i klassen med askar, försedda med bild istället för en term, summan eller differensen. Askarna skall förberedas före. Jag har använt tändsticksaskar som jag limmat bilder på och då man vänder på asken står det rätta talet i asken. Sedan går eleverna parvis runt i klassen och löser uppgifter tillsammans. När de kommit fram till vilket tal som står i asken skriver de ner det på det bifogade uppgiftspappret och kontrollerar svaret genom att svänga på askarna. 

Material: Detektivbyrån 2aDetektivbyrån 2b - uppgifterna, Detektivbyrån 2b - askarna, foton av alla
Tidsåtgång: 45min

torsdag 4 oktober 2018

Drilla negativa tal


Efter att eleverna har övat på addition, subtraktion, multiplikation och division med negativa tal är det bra att repetera alla dessa blandat, innan man går in på uppgifter med flera olika räknesätt. Eftersom bokserien jag använder inte har så många blandade övningsuppgifter har jag skapat ett övningspapper åt eleverna. Detta övningspapper lämpar sig bra efter kap 1.9 om man använder bokserien Pi7.

Material: Övningspapper
Tidsåtgång: 30-45min

torsdag 27 september 2018

Absoluta motsatser



För att träna innehållet i kap 1.5 i Pi7, absolutbelopp och motsatt tal, skapade jag en övning som jag kallar "Absoluta motsatser". Man kan göra övningen på många olika sätt. Den enklaste varianten är att dela ut alla uppgifter till gruppen (fyra per grupp är lämpligt) och sedan skall de placera rätt lapp på rätt ställe på tallinjen. (Finns högst ett svar för varje tal.) En annan variant, som gärna kan göras ute, är att placera korten i en burk i mitten på skolgården. Sedan står grupperna i fyra klungor på lika långt avstånd från mitten. (Påminner om ekvationsstafett.) Den första eleven springer till mitten och tar en lapp ur gruppens burk, springer tillbaka och sedan kommer gruppen tillsammans överens om var på tallinjen lappen skall placeras. Sedan springer följande elev, som är i tur, efter nästa uppgift och gruppen placerar den på rätt ställe tillsammans. Och så håller man på tills alla uppgifter är lösta.

Förberedelser: jag skapade tallinjer genom att ta en kartongbit och gradera den med 2cm avstånd. Därefter plastade jag den med bokplast och satt kardborreband med tejp på baksidan där lapparna sedan appliceras. Bakpå de laminerade uppgiftslapparna satt jag små kardborrebandsbitar. (Finns bland annat i Biltema.)

Material: tallinjer, uppgifter
Tidsåtgång: 20min


torsdag 20 september 2018

Negativ loop - light

På en fortbildning i våras fick jag önskemål om en lättare version av övningen "Negativ loop". Så nu har jag gjort tre nivåer till som är lättare än den lättaste i ursprungliga versionen. De tre nivåerna som finns i detta delade dokument upplever jag att lämpar sig bättre för årskurserna 5 och 6, alternativt för den anpassade undervisningen i högre årskurser. Instruktionerna är de samma som i förra inlägget:


Material: Negativa looper 5-6

torsdag 13 september 2018

Talangfull tallinje


Detta är ett spel som baserar sig på uppgifterna till kap 1.4 Heltal i bokserien Pi7. Spelet är konstruerat så att alla elever skall räkna så mycket som möjligt och det är slumpen som avgör vem som vinner (inte den som räknar bäst eller mest).

Dela in klassen i grupper på tre elever. Dela ut en spelplan, uppgifter och spelpjäser för varje grupp. Alla skall börja på 0. Därefter tar den som är i tur ett kort enligt den färg var man står, utför uppgiften och flyttar sin spelpjäs enligt det. Därefter är det nästas tur. Om man kommer till smileyn vid +20  vinner man (ger +1 poäng) och kommer man till -20 förlorar man (ger -1 poäng). Om någon vinner eller förlorar flyttar alla till "0" och man påbörjar en ny runda. Eftersom uppgifterna på korten motsvarar de som finns i boken (gröna lättast, gula medel och röda svårast) så har vi inte alls räknat från boken i detta kapitel, all träning fås via detta spel. 

Material: Spelplan, Uppgifter, spelpjäser
Tidsåtgång: ca 10min/varv

torsdag 6 september 2018

Detektivbyrån - del 1




Jag har vid olika tillfällen blivit tillfrågad hur man skall introducera begreppet obekanta för eleverna. Även föräldrar har undrat hur de kan stöda sina barn med uppgifter som den på bilden. Uppgifterna i läromedlen tenderar att vara ganska svåra. Så här kommer ett material i tre olika delar, som man kan ta istället för eller introducera med före läromedlets uppgifter. Materialet kan även användas av föräldrar som vill stöda sina barn hemma. Jag valde att kalla dessa uppgifter till "detektivbyrån" eftersom barnen skall lösa ett mysterium och komma på vad som döljer sig bakom föremålet/bilden.

Alla tre delar i serien har två steg. I det första steget gör hela klassen uppgifterna tillsammans med ledning av läraren som hjälper eleverna att komma på hur man skall resonera. I det andra steget utför eleverna uppgifterna i par eller enskilt.

Detektivbyrån - del 1.
1. Läraren visar i tur och ordning 5 olika uppgifter för klassen (t.ex. med hjälp av dokumentkameran) där en del av uträkningen är gömd för varje uppgift ("Detektivbyrån 1a"). Använd gärna fem olika, roliga föremål. Vid panik - använd handen. I kommentarerna i dokumentet finns förslag på vad man skall täcka in när.
2. Låt eleverna parvis konstruera egna uppgifter ("Detektivbyrån 1b"). Uppgifterna placeras sedan runt omkring i klassen med ett föremål, en bild på en del av räkningen. Sedan går eleverna parvis runt i klassen och löser varandras uppgifter. De kontrollerar svaret genom att lyfta på föremålet/bilden.

Material: Detektivbyrån 1a, Detektivbyrån 1b
Tidsåtgång: 45min

torsdag 30 augusti 2018

Golfinspirerad tankenöt

Tankenötterna har en ny plats i det nya klassrummet. 
I början av augusti läste jag en artikel i den lokala tidningen som handlade om finska mästerskapen i golf för adertonåringar. En före detta elev till mig hade vunnit brons!! I artikeln framkom det att han hade spelat fem rundor med spelformen "matchplay", men det nämndes inte hur många som deltog i tävlingarna. Tyckte att detta passade perfekt som veckans tankenöt. Det var många ivriga elever som under veckan svarade på nöten och en hel del korrekta svar kom in!

Material: Tankenöten


torsdag 23 augusti 2018

Bråkstavar



För att träna bråkuppfattningen brukar jag ta några övningar ur boken "Matematik med färgstavar" av Kairavuo och Voutilainen. En superbra bok!!! Uppgifterna 4-7 passar bra just nu för årskurs åtta då man repeterar begreppet bråk (bråk kommer först i bokserien Pi8). Eleverna gör uppgifterna parvis.

 


Material: Boken "Matematik med färgstavar", Bråkstavar
Tidsåtgång: Uppgifterna 4-7 tar ca 45min

tisdag 21 augusti 2018

Konferens matematiksvårigheter


Kanske detta är något för just dig?!

Konferensen Matematiksvårigheter ordnas i Stockholm 27-28 november och jag har fått äran att vara en av talarna! Här finns programmet och anmälan sker här.

torsdag 16 augusti 2018

SportPLANgeometri

Passa på att njuta av det fina sensommarvädret med denna övning.


Instruktioner:

  1. Dela in klassen i grupper på fyra elever.
  2. Varje grupp skall ha en tärningsburk (med en röd och en blå tärning i), figurkort, uppdragskort, bingoplatta samt ett snöre/twisterband.
  3. Gruppen skakar tärningsburken. Den blåa tärningen anger vilken geometrisk figur som uppdraget gäller och röda tärningen anger vad uppdraget gäller.
  4. När gruppen har utfört uppgiften lägger de en liten sten/kotte på rätt ställe på bingoplattan. 
  5. Grupperna skakar tärningsburken och gör följande uppdrag.
  6. När gruppen har fått bingo (sex i rad diagonalt, lodrätt eller vågrätt) springer man och meddelar läraren. Läraren avgör sedan om gruppen skall fortsätta till två bingorader eller inte.








Material: Bingoplatta, figurkort, uppgiftskort, tärningar, snöre, naturmaterial
Tidsåtgång: 30min

tisdag 14 augusti 2018

Nytt klassrum

Mitt nya klassrum: Räkna med mig - här!

Det nya läsåret har för min del börjat idag. Härligt att träffa alla elever igen och extra härligt då ett av stadens tyngdpunktsområden i år är laborativ matematik!! Så jag får ta itu med ett superbt tyngdpunktsområde i ett nytt klassrum (vi har flyttat på några klassrum under sommaren) med material som bara väntar på att användas. Kom ihåg att du kan boka in dig för fortbildning hos mig! Kontakta antingen mig eller gå via skolresurs.fi eller CLL!

Jag önskar er alla ett givande skolår! NU KÖR VI!!

Laborativt material!!



fredag 1 juni 2018

Ringspring med geometri



JUNI! Tänk att ett läsår har gått igen.

Här kommer en övning, som du t.ex. kan använda på första lektionen i höst.

1. Placera alla geometrilappar (två av varje) i mitten av ringen på en duk.
2. Alla elever skall stå på armlängds avstånd från varandra i en ring runt duken.
3. Ge ett nummer åt eleverna, 1-10 (i en grupp på 20 elever finns det då två av varje nummer).
4. Läraren säger benämningen på en geometrisk figur, väntar en stund så att alla elever hinner hitta var den lappen finns på duken.
5. Läraren säger två siffror, dessa fyra elever skall springa runt ett varv motsols och sedan försöka hinna ta den rätta lappen från mitten (två får lapp, två blir utan).
6. Lapparna läggs tillbaka och läraren säger nästa geometriska figur och sedan om en stund vilka två tal som nu skall springa.


Material: Duk, geometrilappar, tyngder (om blåsigt), på förhand bestämd ordning av figurer och talpar
Tidsåtgång: 25min

Detta är läsårets sista inlägg. Ha en skön och avkopplande sommar! Ses i höst!!


tisdag 29 maj 2018

GeometriSPUNK


Detta är en övning i att namnge geometriska figurer. Övningen passar bra att göra utomhus. I det delade dokumentet finns tio plangeometriska figurer och sex rymdgeometriska. Fyll på eller gallra, så som det passar din klass bäst. 

1. Placera alla geometrilappar i mitten av ringen på en duk (en av varje).
2. En elev (elev E) går åt sidan och under tiden väljer de övriga eleverna i smyg vilken geometrisk figur som är SPUNK.
3. När gruppen är klar kommer elev E tillbaka.
4. Elev E pekar med en käpp/pinne i tur och ordning på de olika figurerna i mitten. Hela klassen säger högt vad det är för figur, men då elev E pekar på den figur som är vald till SPUNK säger alla SPUNK.
5. Då spunken är hittad byter man vem som är elev E.

Material: Duk, geometrilappar, käpp, tyngder (om blåsigt)
Tidsåtgång: 10min

torsdag 24 maj 2018

Gissa ärter


Som en introduktion till statistik hade jag en gissningstävling "Gissa ärter". Varje elev fick en lapp på vilken de skrev sin gissning på antalet ärter i burken. Den som gissar närmast får ett pris. Efter att alla gissat, berättade jag att även jag är med i tävlingen. Men min gissning i tävlingen, eftersom jag ju vet hur många det är i burken, är medelvärdet av elevernas gissningar. Jag skrev elevernas gissningar på tavlan i storleksordning för att också kunna introducera lägesmåtten typvärde och median. (Tack Nikke för tipset!)

Material: Burk med många ärter/pripplor/riskorn
Tidsåtgång: 10min

torsdag 17 maj 2018

Bråkkakor


Bråkkakorna kan användas till annat än bråkräkning! Jag lät eleverna välja ut tre olika bitar och för dessa skulle de räkna bågens längd och sektorns area.

Material: Bråkkakor, linjal
Tidsåtgång: 10min/övning

torsdag 10 maj 2018

Symmetriklossar


Detta är ett spel där eleverna övar sig att se symmetrier och hitta symmetriaxeln.


Spelet kräver en hel del förberedelser. Min snälla kollega i teknisk slöjd (Tack Cricci!) försåg mig med 40 kuber med sidlängden 33mm (ca 30mm är bra, svårt att måla om det är mindre). Därefter målade jag alla sidor två gånger med vitt. Det blå mönstret målade jag två sidor i taget (använde målartejp som hjälp). Jag målade bara en gång det blåa, men det beror säkert på hur täckande färg man använder om det räcker eller inte. Utöver klossarna behöver man kort med symmetribilder. I det bifogade dokumentet finns 24 olika kort, men det är ju bara en liten del av alla möjliga bilder man kan skapa av klossarna.




Spelets gång:
1. Dela in klassen i par (det går också med en grupp på tre om de är ett ojämnt antal).
2. Varje elev skall ha en spegel, två klossar och varje par skall ha en packe med symmetrikort.
3. Paret vänder det översta symmetrikortet och försöker så fort som möjligt skapa bilden som finns på kortet. Snabbaste vinner.
4. Därefter fortsätter de hela packen igenom.
5. Av de fyra snabbaste paren att bli klara går vinnaren i varje par vidare till en semifinal och vinnarna från det till en final. Låt elever från andra grupper välja ut fem kort som används i semifinalen respektive finalen.

Material: 2 klossar per elev, symmetrikort 1, 2, 3
Tidsåtgång: 25min

torsdag 3 maj 2018

Cirkeljakt

Några av de runda föremålen i min skola. 
Förslag på hur uppgiftspappret kan se ut.

Detta är en övning i cirkelns area och omkrets. Här är två olika förslag i hur man kan genomföra uppgiften:

1. Eleverna får ett papper med ca tio olika areor och omkrets på olika föremål som finns i skolan. Dela in klassen i grupper på 2-3 och låt eleverna gå runt i skolan och hitta föremålet som motsvarar arean/omkretsen på pappret. De kan t.ex. fotografera föremålet och komma till läraren för att kontrollera om det är rätt. Vill man göra det till en tävling, så vinner det lag som hittat flest rätt.

2. Dela in klassen i grupper på 2-3 elever. Be eleverna hitta runda föremål i skolan som de beräknar antingen arean eller omkretsen på. För att hålla koll behöver eleverna fylla i en lapp som fungerar som facit för läraren. Nästa lektion får eleverna (samma grupper) någon annan grupps mått och då är uppgiften att hitta rätt föremål.

Material: Runda föremål i skolan, uppgiftspapper
Tidsåtgång: 45min

torsdag 26 april 2018

Stjärnjakt 0-20

I mitten finns burk med uppgifter, uppsamlingslåda för
uppsamlade stjärnor och lösta uppgifter. 

Burkar med tal 0-20. Burkarna placeras på passligt avstånd
från mitten så att talet syns. 

I uppgiftsburkarna finns stjärnor som man skall försöka samla
samt facit till uppgifterna. 


Detta är en övning i addition och subtraktion 0-20.

Förberedelser:
kopiera upp alla uppgifter i två uppsättningar (två olika färgers papper), laminera
- gör minst 84 ⭐, laminera (jo, det är arbetsdrygt, men stjärnor motiverar!!)
- 21 burkar med lappar 0-20 utanpå och facit tejpat fast på insidan (facit=vilka uppgifter leder till just den burken)
- 2 burkar med uppgifterna, en för vardera lagen
- två burkar/lådor för insamlade stjärnor
- två burkar/lådor för lösta uppgifter

Stjärnjakten:
- lägg 3 ⭐ i varje burk, ge en burk per elev och be dem ta 20-30 steg åt olika håll ut från mitten av cirkeln och lägga ner burken så att man ser talet på framsidan
- dela klassen i två lag och lagen i par
- placera ena lagets uppgiftsburk (med alla additionskort i) och stjärnlåda nära varandra
- jakten kan börja:
  • paret tar en uppgift från burken
  • paret löser uppgiften tillsammans
  • paret söker burken med svaret på
  • springer fram till burken och kontrollerar att uppgiften finns på facitlappen i burken
  • finns det en ⭐ i burken får paret ta en stjärna
  • paret springer med stjärnan och lägger den i lagets stjärnlåda och uppgiftskortet läggs i burken för lösta uppgifter
  • paret tar nästa uppgift  
- då någondera lagets uppgifter är slut avslutas jakten och antalet stjärnor kontrolleras
- samla in burkarna och lägg 3 stjärnor i varje burk
- gör likadant men med subtraktionskorten
- till sist kan man ta blandat addition och subtraktion, men placera då ut fyra stjärnor i varje burk

Deltagare i fortbildningen "På era platser, färdiga, RÄKNA!"
12.4.18 får testa på stjärnjakten.
Material: Uppgiftskort, stjärnor, facitlappar, 23 burkar, 4 lådor
Tidsåtgång: ca 30min