torsdag 25 mars 2021

Quizlet LIVE


Det är redan ganska länge sedan jag hörde om Quizlet, men jag har alltid förknippat det med språkstudier och inte insett att det även är något jag kunde använda mig av i matematiken. För en tid sedan blev jag tipsad om  Quizlet LIVE (som bara är en av alla sätt man kan öva på stoff i quizlet) - TACK ANNA P!!

Quizlet LIVE kan göra slumpmässiga grupper där eleverna i grupper skall välja rätt lösning. På varje elevs skärm syns ca fyra av alternativen (beror på hur många som deltar) och uppe på skärmen syns samma fråga åt alla. Sedan skall den som har rätt svar på sin skärm klicka på rätt svar. I klassrummet har jag haft eleverna som är i samma grupp att sitta tillsammans så att de kan samarbeta och prata matematik. På lärarens skärm syns grupperna som djur på kapplöpningsbana. Svarar ett lag fel så hamnar de tillbaka till noll. Man skall ha åtminstone 12 frågor i ett set då man startar, programmet väljer sedan slumpmässigt ut 12 stycken åt eleverna. Alla har samma frågor, men får dem inte i samma ordning. 

Eleverna brukar öva att skriva uttryck med hjälp av läggspelet Märtas appar, men eftersom det inte var möjligt i år på distans gjorde jag istället ett quizlet set av dem. Eleverna hade till läxa att öva på setet via "learn" och "match" och sedan på lektionen spelade vi LIVE. De kunde hjälpa varandra genom att skriva rätt alternativ i google meet chaten. Inte alls lika roligt som att göra det i klassrummet, men det var en helt kul variation i distansundervisningen! 

fredag 19 mars 2021

36:a med funktioner

Nu då solen tittar fram (jaa, våren är här!!) påminner jag om hur bra övningen 36:a är!

Jag har bloggat om några 36or redan tidigare (36:a med potenser, 36:a med cirklar, och i materialet Håll formen finns några 36:or samt i materialet Mäktig Matematik). Nu kommer en 36:a som handlar om funktioner. Jag har använt denna då vi har gått igenom det mesta med niorna då det gäller funktioner. 

Instruktioner:

1. Eleverna ställer sig i ring på "tumavstånd". (Det vill säga med raka armar så att tummarna rör grannens tummar. Passligt avstånd och man behöver inte hålla hand för det kan ju vara ack så jobbigt.)

2. Jag ber eleverna att ställa sig i ordning enligt födelsedag. När eleverna har hittat rätt plats i ledet så ger jag dem siffrorna 1-4, så att 1orna är i en grupp, 2orna i en osv.

3. Då de slumpmässiga grupperna är gjorda (3-4 per grupp) blir gruppens första uppgift att komma på ett lockläte som alla kan säga och som hörs bra. Ta sedan en runda där alla grupper får demonstrera sitt lockläte för att kontrollera att inte två grupper råkat välja samma. Samt att alla i gruppen klarar av att göra lätet!

4. Därefter delar du ut alla 36 lappar åt eleverna, några lappar per elev, så att de får hänga upp dem på ett passligt område (skolgården, område med mycket träd etc). Poängtera att lapparna skall gå att läsa då man står, de skall vara synliga och varje elev ansvarar för de lappar de har hängt upp.

5. Sedan kan 36:an börja. Varje grupp behöver en tärning (roligt med extra stora tärningar om du har). Gruppen kastar tärningen. Alla i gruppen springer sedan och söker lappen, som har samma nummer som ögontalet de kastade. Då någon i gruppen har hittat uppgiften gör hen sitt lockläte för att locka till sig hela sin grupp. Då hela gruppen är på plats löser de uppgiften. Då de har lösningen kommer de till dig, läraren, för att kontrollera om svaret är rätt.

6. Då gruppen kontrollerat att svaret är korrekt kastar de tärningen på nytt. Numret på den lapp de nyss sökte adderar de med det ögontal de nu kastar för att få vilken nummer det skall vara på följande lapp de söker.

7. På detta sätt håller eleverna på tills någon kommit till 36. Blir summan över 36 är det lapp 36 som skall sökas.  

8. Till sist plockar eleverna ner de lappar de ansvarade för och hämtar dem till läraren.

Material: Uppgifterna, Facit
Tidsåtgång: 30min

torsdag 4 mars 2021

Rätblock med centikuber

Alla rätblock som kan byggas med 12 kuber. 

Jag brukar inte hinna med volym av rätblock med sjuorna, men i år prioriterade jag lite annorlunda så att vi hann göra en laborativ övning med rätblock. Eleverna tyckte om övningen och man märker tydligt av behovet av att få göra saker med sina händer (trots att de är stora och går i högstadiet!). Det var koncentrerade miner medan övningen pågick. 

Denna övning gjorde eleverna enskilt. De tog en handfull av centikuber till sin plats samt ett uppgiftspapper. Därefter gjorde vi första uppgiften, dvs fundera på vilken volym en kub har. Här kopplade jag ihop till den förra övningen då vi färglade areor (märker att jag inte publicerat den övningen. Kommer inom kort!). Vad är skillnaden? 

För varje ny uppgift fick eleverna först bygga på egen hand och vartefter de kom på en rätblock med rätt antal kuber ritade jag lösningen på tavlan, med måtten inskrivet. Vid uppgiften med 24 kuber funderade vi även tillsammans på hur man kan veta om man har hittat alla lösningar. Här kom vi vidare till faktorisering och primtal (kopplade ihop med vad vi gått igenom i höstas). I den sista uppgiften behövde vi fundera på själva formeln, då måtten inte var hela kuber.

En konkret och riktigt bra övning!!

Material: Centikuber, uppgiftspapper
Tidsåtgång: 60min